Mooi om in dit artikel te lezen dat naast de commerciële dienstverlening voor zzp’ers van Bouw-Klik ook de maatschappelijk verantwoorde inzet van Bouw-Klik wordt gewaardeerd.
Bron: mbo71.nl/nieuws/bouw-klik-vertelt-over-betrokken-ondernemerschap
Bouw-Klik vertelt over betrokken ondernemerschap
MBO71 interviewt ondernemer Martijn Houwaard!
“waar bouwers het hebben over hun projecten, praat ik over de bouwkrachten die het bouwen.”
MBO71 praat graag met maatschappelijk betrokken ondernemers. Niet alleen goed om ons netwerk uit te breiden maar ook om te leren, te (laten) inspireren en te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. MBO71 heeft immers een sterk verbindende rol in het maatschappelijk betrokken ondernemen in de Leidse regio. Een typisch voorbeeld van een betrokken ondernemer is Martijn Houwaard van Bouw-Klik uit Noordwijk.
Martijn Houwaard vertelt
Martijn runt Bouw-Klik, een regionaal bouw-netwerk dat werkkrachten voor de bouw verbindt met opdracht- of werkgevers. Zij is een verbindende schakel in deze sector met als credo: “samen sterk in de regio”. Naast het verbinden heeft Bouw-Klik ook oog voor de ontwikkelingen van de vakmensen in de bouwbranche; daar waar het kan zoekt ze steeds passend werk dat past bij de werknemer of zelfstandige zodat deze ook wordt uitgedaagd in de werkzaamheden. Iemand die bijvoorbeeld last van de knieën heeft, heeft baat bij ander werk dat minder van het lijf vraagt. Bouw-Klik kijkt dan welke mogelijkheden er zijn. Maar ook iemand die al lang hetzelfde werk doet, wordt uitgedaagd om zich te blijven ontwikkelen. Stilstand is immers achteruitgang!
We spreken Martijn op de laatste dag van september en het onderwerp van gesprek is – hoe kan het ook anders – maatschappelijk betrokken ondernemen.
Tour de Bouw
Martijn heeft een sterk maatschappelijk betrokken gevoel. Een mooi voorbeeld hiervan is de jaarlijkse Tour de Bouw die Bouw-Klik organiseert. Een fietstocht door de regio voor een goed doel. In deze fietstocht wordt een aantal bouwers in de regio betrokken (als deelnemer, sponsor en tussenstop) om zich gezamenlijk in te zetten. Zo vindt er verbinding plaats tussen de betrokken partijen, versterking van het regionale netwerk én wordt een goed doel gesteund; de laatste jaren voor stichting Juul en Prinses Maxima Centrum in hun strijd tegen kinderkanker. Het mes snijdt zo aan meerdere kanten. Daarnaast- en in lijn met de Tour de Bouw – zet Bouw-Klik zich ook in voor een betere vitaliteit in de regio. Werken in de bouw is een fysiek zwaar beroep en dan is goede vitaliteit onontbeerlijk. Het promoten van fietsen gebeurt dan ook met regelmaat. Zelf gebruikt Martijn de fiets om zijn relaties te bezoeken en plaatst hij op social media regelmatig berichten dat hij op de fiets naar zijn werk en relaties gaat en hoe belangrijk het fietsen is voor een goede gezondheid. En het fietsen laat ook weer zien dat hij juist in de eigen regio actief is.
Verbinder
Een ander mooi voorbeeld voor aandacht voor de medemens is dat Bouw-Klik in de eigen regio kijkt welke mensen hulp nodig hebben bij het vinden van werk om een goed bestaan te kunnen opbouwen. Waarom mensen van ver halen als het ook in de eigen regio kan? De blik wordt hierbij gericht op o.a. vluchtelingen, jongeren met Wajong uitkering, ouderen en iedereen die in de regio woont en geïnteresseerd is in werk in de bouw. Martijn onderzoekt of hier mensen bijzitten voor wie een baan in de bouw een goede optie kan zijn en helpt hen dan op weg. Iedereen verdient immers aandacht en een nieuw baanperspectief. Ook hier blijkt weer zijn motto om de regio samen sterk te maken!
Het zal duidelijk zijn dat Martijn geen typische “bouwer” is. Hij legt het volgt uit: “waar bouwers het hebben over hun projecten, praat ik over de bouwkrachten die het bouwen.”
Tot slot de vraag welke tip Martijn aan ondernemers geeft om óók maatschappelijk betrokken te ondernemen: “het geeft erg veel voldoening. Bedrijven maken onderdeel uit van de maatschappij en daar moeten ondernemers iets mee doen. We doen het met z’n allen!”
Bron: mbo71.nl/nieuws/bouw-klik-vertelt-over-betrokken-ondernemerschap