class=" style1" data-mobile="true" data-tablet-width="1024" data-mobile-width="580">
Restauratie Dolhuys museum

Haarlem | Verbij

Restauratie van het Dolhuys museum. Met Bouw-Klik Bouwkracht Marcel.

Foto's © Bouw-Klik 2019 september

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-02.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-10.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-09.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-08.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-07.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-06.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-05.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-04.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-03.jpg

verbij-haarlem-museum-dolhuys-20190912-01.jpg

Foto's © Bouw-Klik 2019 september

 


 

Bron: verbij.nl

Verbij met “Restauratie Dolhuys Haarlem” in Erfgoedmagazine

In Haarlem restaureert Verbij samen met Van Lierop de spantconstructie van dit prachtige 700 jaar oude monumentale museum van de geest (1319!) in Haarlem. Veilig en toekomstbestendig, zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter. Verbij-collega Gerard: ’We hebben ons werk pas goed gedaan als de constructie in orde en veilig is en je aan de buitenkant kijkt en denkt: Prachtig! Maar wat is hier nu eigenlijk gebeurd?’. Zie hier meer mooie foto's.

erfgoedmagazine-haarlem-dolhuys-verbij.jpg

Bron: verbij.nl


Bron: verbij.nl

Restauratie spantconstructie museum Dolhuys Haarlem

In Haarlem restaureert Verbij samen met Van Lierop de spantconstructie van dit prachtige 700 jaar oude monumentale museum van de geest (1319!) in Haarlem. Veilig en toekomstbestendig, zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter. Verbij-collega Gerard: ’We hebben ons werk pas goed gedaan als de constructie in orde en veilig is en je aan de buitenkant kijkt en denkt: Prachtig! Maar wat is hier nu eigenlijk gebeurd?’

De wens van de eigenaar van het gebouw, de gemeente Haarlem, is dat Het Dolhuys met de noodzakelijke aanpassingen weer geheel veilig en van deze tijd is. Een grote verantwoordelijkheid en uitdaging voor dit complex van zeer grote historische en esthetische betekenis. De zorgzaal kwam tot stand in 1463 en heeft een kapconstructie met een balklaag met korbeelstellen en een jukkenkap met vlieringvloer uit deze bouwtijd. 


Onderhoud en restauratie van monumenten is een specialistisch vak en vraagt om speciale zorg en aandacht. Maar hoe goed de voorbereidingen ook zijn, bij het restaureren of verbouwen van een monument is het onmogelijk om alles van tevoren te weten. Gerard: ‘Ieder constructie-onderdeel dat wij verwijderen, brengt verrassingen en nieuwe uitdagingen met zich mee. Wij verwijderen het aangetaste hout van moerbalkkoppen, muurstijlen, korbelen, sleutelstukken en spantbenen en hergebruiken hout aan de zichtzijden. Aan de niet-zichtzijden gebruiken wij dan nieuw eikenhout. Daarna volgt Van Lierop met haar beproefde epoxytechnieken’.

Van Lierop houtrestaurateur Pim: ‘Na het aanbrengen van de wapeningsstaven maakt Verbij een (zicht)bekisting van de oorspronkelijke vorm van het constructieonderdeel, deze vullen wij vervolgens met epoxyhars. De ingegoten wapeningsstaven zijn verankerd in het gezonde hout en zorgen voor een sterke verbinding tussen het bestaande en nieuwe eikenhout. Omdat we alleen het aangetaste houtwerk verwijderen, behouden wij het nog gezonde monumentale houtwerk maximaal en geheel volgens de officieel geldende URL5001 van de ERM’. ‘Voor de niet meer te restaureren spantpoten wordt, ter vervanging, krom gegroeid en oud gemaakt eiken gebruikt. Omdat over 50 jaar niet zomaar is te zien dat dit hout vernieuwd is, voorzien wij het van het authentieke telmerk 2019.' 

De mannen van Van Lierop en Verbij gaan helemaal op in hun werk. Een beetje ‘vakgek zijn’ helpt natuurlijk ook wel en is best toepasselijk voor Het Dolhuys.

Meer informatie

Bent u op zoek naar een partij voor restauratiewerkzaamheden aan uw gebouw? Wij gaan graag met u om tafel om uw wensen en onze mogelijkheden te bespreken. Neem voor een vrijblijvende afspraak contact met ons op via +31 71 5018478 ofinfo@verbij.nl.

Bron: verbij.nl


 

 

 

logo Alkemade Villabouwers  logo-bakels-ouwerkerk-klik-bouwpartner  logo vanberkelaannemers bouwklik bouwpartner  logo bouwschilder partner bouw klik  logo-coare-realisatie-bouwklik-bouwpartner.jpg  logo coenhagedoorn bouwklik bouwpartner  logo-dehardeleerschool-bouwklik.jpg  logo engelsverbiest bouw klik bouwpartner  bouw-klik-partnerprofiel-vanderhulst-bouwbedrijf.jpg  logo-bouw-klikt-partner-bouw-klik  logo company2wear bouw klik partner  logo dendubbeldenbv bouwklik  logo deraadbouw bouwklik bouwpartner  logo-vanduijvenbodebouw-bouwklik-bouwpartner.jpg  logo-dupire-bouw-klik-bouwpartner  logo g3 label goed groen groei katwijk bouwklik 2019  logo-gtc-gevel-totaal-concept-bouw-klik-bouwpartner.jpg  logo-hc-groep-bouw-klik-bouwpartner  logo-hbbouw-klik-bouwpartner  logo heembouw bouwklik bouwpartner  logo horsmanco bouwklik bouwpartner  logo bouw klik jobsupport  logo-jurriens-west-partner-bouw-klik  logo kbm katwijksebouwmaatschappij bouw klik bouwpartner  logo kov katwijkseondernemersvereniging bouwklik  logo-bouwklik-logistiek-400-200.jpg  logo mastermate partner bouw klik  logo meerburg bouwpartner bouw klik  logo mol bedrijfenfinancien partner bouwklik  logo-natuurcentrum-katwijk-bouwklik.jpg  logo-nicos-fietsen-partner-bouw-klik  logo-niersman-bouw-klik-bouwpartner  noordbikers logo bouwklik sponsor  logo ondb ondernemers duinenbollenstreek bouwklik  logo openvoor50plus bouw klik  logo-ouwehandbouw-bouw-klik-bouwpartner  logo ploegkozijnen bouw klik bouwpartner  logo plugdesign webdesign partner bouwklik  logo schotte bouw klik bouwpartner  bouwklik-spark-mvo.jpg  logo sterksteschakel bouwklik 2019 nominee  logo-stichting-juul-bouwklik.jpg  logo-prinsesmaximacentrum-bouwklik.jpg  logo-bouwklik-talent-400-200.jpg  logo toyota louwman noordwijk bouwklik  tourdebouw-400-200.jpg  logo uwv netwerk bouw klik   logo vanderwielbouw bouw klik bouwpartner  logo-vanrhijnbouw-bouw-klik-bouwpartner  logo-van-waning-klik-bouwpartner  logo-vcanederland-partner-bouw-klik-groot  logo verbij bouw klik bouwpartner  logo-vergeerbouw-bouw-klik-bouwpartner.jpg  logo bouwklik bouwpartner verschoor  logo-wassenaarsebouwmaatschappij-bouwklik-bouwpartner.jpg  logo weboma bouw klik bouwpartner  logo-welzijnskwartier-bouw-klik  logo-werkprofs-bouw-klik  aanmelden partner bouw klik  logo zelfstandigenbouw partner bouw klik  sbb-logo.png  bouwklik bouwinderegio partner