class=" style1" data-mobile="true" data-tablet-width="1024" data-mobile-width="580">
Buitenplaats Berbice

Voorschoten | BURGY

Renovatie oranjerie Buitenplaats Berbice te Voorschoten. Met Bouw-Klik Bouwkrachten Peter en Pascal.

Foto's © Bouw-Klik 2019 augustus

burgy-voorschoten-5-bouwklik-20190722-peter-pascal.jpg

burgy-voorschoten-4-bouwklik-20190722-peter-pascal.jpg

burgy-voorschoten-3-bouwklik-20190722-peter-pascal.jpg

burgy-voorschoten-2-bouwklik-20190722-peter-pascal.jpg

burgy-voorschoten-1-bouwklik-20190722-peter.jpg

burgy-voorschoten-1-6-bouwklik-20190722-peter-pascal.jpg

Foto's © Bouw-Klik 2019 augustus

 


 

Bron: burgy.nl

Een ongewone klus bij de oranjerie van Buitenplaats Berbice

AUGUSTUS 2019

Een ongewone klus bij de restauratie van de Oranjerie van Buitenplaats Berbice in Voorschoten: de spouwmuren, die ter isolatie gevuld zijn met boekweitdoppen, worden leeggezogen. De doppen worden gezeefd, zodat takjes en bouwgruis eruit zijn en dan storten we ze weer terug.

Pieter de la Court brein achter unieke oranjerie

De Oranjerie van Berbice, gebouwd rond 1695, is een van de oudste oranjerieën van Nederland, zo niet de oudste. Pieter de la Court, lakenkoopman en tuinspecialist, was eigenaar van buitenplaats Allemansgeest (het huidige Berbice) van 1688 tot 1716. Hij deed heel wat vooronderzoek, voordat hij zijn bijzondere Oranjerie met voor die tijd zeer moderne spouwmuren en schuiframen bouwde. Zijn ideeën over het aanleggen van oranjerieën (en buitenplaatsen in het algemeen) publiceerde hij in 1737 in zijn boek ‘Byzondere aenmerkingen over het aenleggen van pragtige en gemeene landhuizen, lusthoven, plantagien en aanklevende cieraeden’, met daarin een gedetailleerde beschrijving van de oranjerie van Berbice.  

Isoleren met boekweitdoppen

De oranjerie was bijzonder goed geïsoleerd doordat de spouwmuren (uniek voor die tijd, zeker voor een nutsgebouw), het plafond en de binnenluiken met boekweitdoppen gevuld zijn. Nu zijn bij de restauratie van de oranjerie de spouwmuren met een speciale afzuiginstallatie leeggehaald. De boekweitdoppen, die sinds de bouw rond 1695 in de spouwmuren zaten, worden gezeefd en van onrechtmatigheden zoals takjes, bouwgruis etc., ontdaan. Bij het zeven zijn een paar muntjes uit de 17de- en 18de-eeuw gevonden, een leuk verrassing. Er is 2,5 ton extra aan boekweitdoppen nodig om de spouwmuren weer helemaal op te vullen.

De spouwmuren van de oranjerie zijn dus heel bijzonder. Te meer als je bedenkt dat de zgn. ‘voor-oranjerie’ (de huidige tuinmanswoning), waar tuinlieden geacht werden te werken, geen spouwmuren heeft. Het ging om de planten, niet om de mens!

Bron: burgy.nl


 

 

logo Alkemade Villabouwers  logo-bakels-ouwerkerk-klik-bouwpartner  logo vanberkelaannemers bouwklik bouwpartner  logo bouwschilder partner bouw klik  logo-coare-realisatie-bouwklik-bouwpartner.jpg  logo coenhagedoorn bouwklik bouwpartner  logo-dehardeleerschool-bouwklik.jpg  logo engelsverbiest bouw klik bouwpartner  bouw-klik-partnerprofiel-vanderhulst-bouwbedrijf.jpg  logo-bouw-klikt-partner-bouw-klik  logo company2wear bouw klik partner  logo dendubbeldenbv bouwklik  logo deraadbouw bouwklik bouwpartner  logo-vanduijvenbodebouw-bouwklik-bouwpartner.jpg  logo-dupire-bouw-klik-bouwpartner  logo g3 label goed groen groei katwijk bouwklik 2019  logo-gtc-gevel-totaal-concept-bouw-klik-bouwpartner.jpg  logo-hc-groep-bouw-klik-bouwpartner  logo-hbbouw-klik-bouwpartner  logo heembouw bouwklik bouwpartner  logo horsmanco bouwklik bouwpartner  logo bouw klik jobsupport  logo-jurriens-west-partner-bouw-klik  logo kbm katwijksebouwmaatschappij bouw klik bouwpartner  logo kov katwijkseondernemersvereniging bouwklik  logo-bouwklik-logistiek-400-200.jpg  logo mastermate partner bouw klik  logo meerburg bouwpartner bouw klik  logo mol bedrijfenfinancien partner bouwklik  logo-natuurcentrum-katwijk-bouwklik.jpg  logo-nicos-fietsen-partner-bouw-klik  logo-niersman-bouw-klik-bouwpartner  noordbikers logo bouwklik sponsor  logo ondb ondernemers duinenbollenstreek bouwklik  logo openvoor50plus bouw klik  logo-ouwehandbouw-bouw-klik-bouwpartner  logo ploegkozijnen bouw klik bouwpartner  logo plugdesign webdesign partner bouwklik  logo schotte bouw klik bouwpartner  bouwklik-spark-mvo.jpg  logo sterksteschakel bouwklik 2019 nominee  logo-stichting-juul-bouwklik.jpg  logo-prinsesmaximacentrum-bouwklik.jpg  logo-bouwklik-talent-400-200.jpg  logo toyota louwman noordwijk bouwklik  tourdebouw-400-200.jpg  logo uwv netwerk bouw klik   logo vanderwielbouw bouw klik bouwpartner  logo-vanrhijnbouw-bouw-klik-bouwpartner  logo-van-waning-klik-bouwpartner  logo-vcanederland-partner-bouw-klik-groot  logo verbij bouw klik bouwpartner  logo-vergeerbouw-bouw-klik-bouwpartner.jpg  logo bouwklik bouwpartner verschoor  logo-wassenaarsebouwmaatschappij-bouwklik-bouwpartner.jpg  logo weboma bouw klik bouwpartner  logo-welzijnskwartier-bouw-klik  logo-werkprofs-bouw-klik  aanmelden partner bouw klik  logo zelfstandigenbouw partner bouw klik  sbb-logo.png  bouwklik bouwinderegio partner